maanantai 3. syyskuuta 2012

Itäisen rannikkokaupungin sivuutus


Kuva, lauttasatama Hailuodossa, kahvila ei ollutkaan auki, omien eväiden syönti sallittu.


Maanantai 3.9.2012, illalla, Haukipudas, Martinlahti, venesataman vieressä.


Aamulla Varessäikällä oli ilo syödä aamupuuro ja järjestellä kartat tuulensuojassa keittokatoksessa. Teltat olimme pystyttäneet tuulensuojaan sen viereen. Olemme sujuvasti sisäistäneet leiriytymistavan, joka täällä vähäsaarisessa, usein kivikkorantaisessa ympäristössä on aika ylivoimainen. Ihmisen tekemiä rakenteita viisas hyödyntää. Jossain Saaristomerellä voi harrastaa eräretkeilyä kallioluodolla ilman kesämökkiä näköpiirissä.


Kun läksimme liikkeelle oli hyvin heikko eteläinen tuuli ja aurinkokin tuli esiin. Loistosää siis. Pyrimme nyt edistämään matkantekoa ja valitsimme pitkiä ylityksiä niemen kärjestä toiseen. Suunnittelemamme biotauko Hailuodon kaakkoiseen niemennokkaan ei toteutunut ihan täydellisesti, kun emme onnistuneet pääsemään rantaan asti hiekkasärkken vuoksi.


Rantojen edustalla ja särkillä seisoksimassa näkyi joutsenia paljon. Jos laskemaan olisi käynyt, olisi sata täyttynyt.


Hailuodon läntisestä kärjestä jatkoimme saarien välitse ja mutkittelevaa syväväylää väistellen kohti mannerta. Tuon Helsinkiä itäisemmän (!) rannikkokaupungin Oulun, jätimme horisontin taa oikealle puolellemme. Tehtaiden savupiiput ja tuulimyllyt vain näkyivät.


Illalla virisi lännen puoleinen tuuli. Sillä on tilaa nostaa aaltoja täysiin avoimella merellä. Seuraavien päivien sää jännittää. Toteutuvatko ennustellut kovat lounaissuunnan tuulet? Joudummeko säätä pitämään vielä? Ystävät ovat toimittaneet automme VR:n autojunaan, joka on tänään jo kuljettanut auton Ouluun meitä odottamaan. Tarkoitus on Torniosta matkustaa bussilla hakemaan auto.


Ilta hämärtyy Haukiputaalla. Joutsen lentää toitottaen rannan yläpuolella. Eteläpuolella sorsastajan haulikko paukkuu nopeasti neljä kertaa. Pohjoispuolella kolmen pamauksen sarja. Toivottavasti lajin määritys onnistuu hämärässäkin.


Melontamatka Varessäikkä - Hailuoto - Haukipudas 46,1 km.

 

1 kommentti:

  1. Kannustusjoukot etelästä toivottavat teille sopivia tuulia matkalla kohti maalia. Merimelojissa lienee jo isompi joukko blogin säännöllisiä seuraajia.

    VastaaPoista