perjantai 7. syyskuuta 2012

Murhalahdelta viimeiselle kartalle



Kuva, määränpäässä, Tornion Pukulmin venesatamassa.

Perjantai-illalla 7.9.2012, Tornio, Matkakoti

Aamuherätys Ajoksessa. Katson lahden yli Ajoksen eteläreunan tuulimyllyryhmää. Tiukan yhtenäisen rintamasuunnan sijaan myllyt ovat sikin sokin. Tuulimyllyt nukkuvat, yksikään siipi ei liiku. Melojan mielihavainto, nythän on täysi tyven odotetun vastatuulen sijaan.

Lahti, jonka koillispäässä olemme on vaikuttavasti nimeltään Murhalahti. Mielikuvitus saa taas tilaa ja virikettä temmeltää nimen selityksen parissa.

Huomaamme, että merikarttalehtiön viimeinen kartta riittää täältä määränpäähän asti. Juhlallisen tuntuista siirtää muut pois. Meillä on päivittäin vaihtuva kiertävä navigointivastuu. Suunnistajalla on Pohjanlahdella ollut tätä reissua varten hankittu tuore merikartta kannellaan. Toisella on Retkeily GT -kartta tai jokin muu erityinen alueen kartta. Kumpikin pitää itsensä jyvällä siitä missä ollaan. Tältä alueelta meillä on myös lainaksi saatu topografikartta Kemi - Tornio.

Peilityynessä on mukava meloa. On aikaa katsella ympärilleen, on varaa antaa kajakin vain liukua, ottaa valokuvia ja vain ihmetellä näkemäänsä. Veitsiluodon rannassa meille selviäl, ettei iltainen ja öinen koliseva ja piipittävä ahkerointi ollut satamatyötä vaan teollisuus se siellä vain melusi prosesseissaan.

Ahdasta ja matalaa väyläl pitkin ohi kaupungin ja suiston saarien muiden teollisuuslaitosten. Leppoisa sää, turvallinen väylä ja olematon liikenne saavat koko Kemin tuntumaan sympaattiselta kaupungilta. Ajoksen syväsatama jää kauaksi eteläpuolelle, kun sen editse ei tarvinnut mennä.

Saarten harvetessa ja Tornion tullessa näkyviin kohtaamme mielenkiintoisen kalanpyydyksen. Matalikon reunalla rivissä ikään kuin aidan tolppia, liekö puoli kilometriä vai koko kilometri. Väliin on kiinnitetty verkko. Säännöllisin välein on aidassa pieni sivukuja ja siinä rysä. Täällä on aktiivisia kalastajia.
Näemme kanahaukan ja tumman hyvin pienen jalohaukan, joka lentää avomeren suuntaan lähellä tyyntä veden pintaa.

Tornion jaloterästehdas näkyy jo kauas, alkaa kuulua ja tuoksua kauas merelle.

Tuulimyllyt nukkuvat tääläkin.

Tornion sataman sivuutus on helppo. Satama on iso ja laituritilaa on paljon. Laiturissa on vain yksi pienehkö alus. Junanvaunu liukuu laivan takana teräsrullia kyydissään. Muuten satamassa ei näy mitään liikettä. Onkohan Suomi vajonnut lamaan? Emme ole seuranneet uutisia.

Muutama viimeinen kilometri määränpäänä olevaan venesatamaan tuntuu pakottavan selkää ja rasittavan jalkoja ihan ihmeellisesti. Tornion joen pienessä haarassa, jota nousemme, on vain sen verran vastavirtaa, että pystymme sen havaitsemaan.

Olemme perillä kello 16 maissa. Naurattaa ja laulattaa..."tämä poika kotiin seilaa myötätuulessa". Juuri kääntyessämme sataman nurkan ympäri pohjoiseen alkoi lounaan suunnasta pieni tuulenviri, joka joella kääntyi myötäiseksi.

Tilasimme taksin majoitukseen. Suihkuun, kaupunginhotellin ravintolaan syömään hyvin. Asumme tosin on tyyliä: mitä nyt sattuu olemaan puhtaana ja siedettävän raikkaana.

Nyt nukumme hyvin. Aamulla auton noutoon ja iltapäivällä kolmen neljän aikaan startti kohti kotia. Saapas nähdä milloin sitten olemme perillä. Suunnistuksemme yleislinjaksi valitsimmeme: kahvilasta kohti aina seuraavaa sopivaa.

Melontamatka Kemin Ajos - Tornion Pukulmi 33,7 km

10 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon upeasta suorituksesta!!
    t. Jukka ja Leea
    PS.
    Mitä blogia me nyt sitten jatkossa
    luemme ja jännitämme...?

    VastaaPoista
  2. Alkaneen syyskauden jännittävä iltasatu päättyi näin ja VM:n naapurin plikat käyvät nukkumaan! Virtuaalihalaus ja mahtavat onnittelut!

    VastaaPoista
  3. Onnittelut hienosta suorituksesta! Ja erityisesti kiitokset mielenkiintoisesta ja hyvin kirjoitetusta matkakuvauksesta. Tapaamista ja kuvien katselua odotellen...
    Terveisin
    Keijo, Maikku ja Suvi

    VastaaPoista
  4. Kiitos myös minulta tästä upeasta blogista, johonka Olli Ajo julkaisi linkin Suomen Retkimelojien fb-sivuilla. Minä levitin linkin Antille Raaheen. Siksi Oli mieltälämmittävää lukea "seikkailustanne" Raahessa. Sinivalkonauha on itselleni vielä kaukainen haave, mutta näin sitä sai olla hengessä mukana.

    VastaaPoista
  5. Onnittelut hienosta retkestä.On ollut mukava seurata reissua näin blogin välityksellä.
    Terveiset Tampereelta.
    Leo

    VastaaPoista
  6. Onnittelut Saarikylistä, Yksi tavoite saavutettu ja eikun uusia tavotteita työn alle ja muista pitää muutoma vapaapäivä! ;o)

    t.-pete

    Ps. joko on kirja tekeillä matkakertomuksista?

    VastaaPoista
  7. Pitkästä aikaa hauska blogi. Onnittelut, että melontakin onnistui. Aika hurja vuodenaika, siitä hatunnosto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset kaikille kommentoijille. Kun huomasi, että tätä päiväkirjaammehan ainakin joku seuraa ihan mielenkiinnolla, oli motivoivaa varata illoista aikaa kirjoittaa omaksi ja muiden iloksi.

      Loppukesästä ja saapuvasta syksystä huolimatta säät suosivat meitä. Tuuliset päivät jäivät vähiin, eikä vielä kovin kylmäkään ehtinyt olla. Kosteuden kanssa kyllä jouduimme tulemaan toimeen. Yökaste osasi heti auringonlaskun jälkeen laittaa kaiken hienojen vesihelmien peittoon.

      Melontamatkaa meille kertyi 1347 km.

      Seppo

      Poista
  8. Hieno blogi, luin yhdellä istumalla. Oli mahtava nojatuolimatka.

    VastaaPoista