torstai 6. syyskuuta 2012

Vastatuulta ja tuulimyllyjä


Kuva tauolla Simojoen suun saaristossa, Montaja. Olemme nyt Lapin maakunnassa. Maisema on kuin jostakin tunturin alarinteestä.


Torstai-iltana 6.9.2012, Kemi, Ajos, saaren itäisen niemen kaakkoisnurkka, linjataulun vieressä.


Aamulla Koivuluodossa kuuli jo heti herättyään sään muuttuneen. Pauhu oli vaimentunut ja siirtynyt saaren länsipäähän. Veden korkeuskin oli laskenut. Vesi tuntui nyt kylmältä. Läksimme matkaan kohtalaiseen vastatuuleen.


Matka täällä vähäsaarisella rannikolla etenee useimmiten niemenkärjestä seuraavaan niemenkärkeen. Jostakin Raahen tienoilta asti lähes kaikissa avomeren ääreen työntyvissä niemissä on ollut tuulimylly tai useita myllyjä. Suunnistaminen on helppoa, mutta etäisyyden arvioiminen on vaikeata.


Märkiä sormiamme paleltaa tuulessa. Vatunginnokan venesatamassa saamme vettä ja käytämme hyvää kotarakennusta vaatteiden vaihtoon. Kesäkelit ovat auttamatta menneet, välikuivapuvut päälle.


Simon saaristossa näemme kivellä hylkeen. Hylje näyttää aika pieneltä, olemme aika ahtaissa ja matalissa vesissä

Täällä odottaisi näkevänsä norpan ennemmin kuin hallin. Harmi kyllä en ole pitänyt kömpelöä lintukiikariani kaulalla reissun aikana. Tämäkin havainto jää arvailuksi.


Ohitamme Lissabon-nimisen saaren. Mielikuvitus laukkaa keksien mahdollisia tarinoita selittämään tuollaisen nimen syntyä; liittyykö se laivaan, henkilöön, kaukokaipuuseen vai mihin.


Illalla telttaan kuuluu Veitsiluodosta sataman ääniä.


Melontamatka Koivuluodonmatala - Ajos, 39,9 km

 

2 kommenttia:

  1. Maali alkaa häämöttämään,ollaan hengessä mukana!Jouko Raahesta.

    VastaaPoista
  2. Samoin hengessä mukana Teemu Nurmijärveltä!

    VastaaPoista