tiistai 21. elokuuta 2012

Liukuja



Tiistai, 21.8.2012, Härkmerisaari, n. 10 km Kristiinankaupungista etelään.


Kuva, tyrnin marjasato on kohta kypsä.


Aamulla oli yltyvä eteläinen- lounainen tuuli. Illalla olimme olleet laiskoja ja tarkistaneet merisään vasta leirin pystytettyämme. Ranta oli suojaisa illalla, mutta aamulla olisi tosi työ päästä kivikkorannasta kovaan maininkiin ulos. Kivikossa täyteen lastatun kajakin kantaminenkin rantaveteen olisi vaikeata kahdelta mieheltä. Kajakin pakkaaminen vesirajassa ei onnistuisi. Laiskanläksynä siirsimme kajakit illalla toiselle puolelle pientä saartamme ja sitten aamulla kannoimme leiritavarat kajakeille. Tyynessä oli hyvä pakata ja lähteä vaikka kivien välistä joutui sentin tarkasti pujottelemaan.


Valitsimme saarien suojassa kulkevan reitin ja seurasimme metrin syvyistä veneväylää. Kulku oli mukavaa, oli kuin viitoitettua polkua olisi astellut. Kapeassa salmessa, ruovikkomutkan takaa tuli kumivene, jolle hitaasta vauhdistaan huolimatta tuli kiire vetää pakkia päälle meidät huomatessaan. Kyydissä oli puolen tusinaa kunnon pelastuspukuihin sonnustautunutta miestä ja takana vielä jokunen pipopäinen. Kumiveneen kyljessä luki Pelastuslaitos. Olivatkohan olleet aallokkoa ihailemassa ja sisäväylää palaamassa


Me puolestamme siirryimme aallokkoon. Vankka sivutuuli maininkeineen, karinen ja kivikkoinen matala merialue pitivät meidät aivan äärimmäisen tarkkoina sivuuttaessamme Syndeskerin niemeä ja Sideby uddia. Pääsimme lopulta myötäiseen kurssiin ja meloimme lähekkäin kahden luodon välisestä kapeasta ja matalasta kohdasta. Takavasemmalta kuului "Nyt läksi!" Näen Veli-Matin laskettelevan alamäkeä valtavan myötämainingin rinteellä melalla tukien. Saman tien sama liuku alkaa minullakin. Purskahdamme nauruun. Saman tien pääsemme niemen taa Mainingeilta suojaan. Reipas myötätuuli vain lykkii meitä kivasti.


Kiilin venesatama on siisti paikka. Vierasvenelaiturikin, mutta ei sitten muuta. Syömme omia eväitä vanhan tuulimyllyn suojassa.


Kun pääsemme avoimelle selälle Kristiinankaupungin eteläpuolelle huomaamme tuulen olevan yhä voimissaan, myötäaallokko nousee teräväksi ja vaihtuu tuon tuostakin ristiaallokoksi. Takki alkaa olla tyhjänä, kun yhäkin pitäisi olla äärimmäisen tarkkaavaisena. Rantaudumme Härkmerisaaren rantaan.


Melontamatka Iso Sanskeri - Härkmerisaari 35,5 km


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti