torstai 16. elokuuta 2012

Raumlaissi pitsoi


Kuva: silokalliota Rauman rannalla, sopiva leiripaikaksi


Torstai 16.8.2012, Rauma


Aamulla oli taas peilityyni. Saaret ja merenpohjakin ovat tällä laakeita. Saaremme, Ränni on vielä jokseenkin puuton, joten aamuaurinko pääsi heti mukavasti lämmittämään meitä. Myötävalon puolella kaikki kaukainenkin, pooki, karit, vihreä väylämerkki nousivat terävinä ja erottuvina irti vedenpinnasta.


Mustalinnulla, myöhäisellä pesijällä on aivan pienet poikaset perässään. Toivottavasti mustalintu ei ole metsästettävä laji. Vesilinnun metsästys alkaa taas neljän päivän päästä. Poikueita näkyy siellä täällä. Väistelemme niitä huolella. Emot ovat hyvin pakoarkoja. Pienet poikaset olisivat yksin jäätyään vain suupala merilokille.


Tuon tuostakin eteen sattuu pieniä haahkaparvia. Aikansa emmittyään ne päätyvät lähtemään lentoon, viistosti eteenpäin, ulapan suuntaan. Hurjaa viuhtomista ja raskasta juoksun läpsytystä, mutta yleensä joukossa on muutama hätääntynyt, joka ei kuitenkaan pääse ilmaan. En tiedä ovatko ne nuoria yksilöitä vai kenties sulkasatoisia aikuisia. Yritämme jättää nuo ponnistelijat rauhaan.


Saaristo on täällä ohut, sisäsaariston silkkiuikku viihtyy näköjään aavan reunalla. Outoa nähdä vuoron perään niitä ja riskilöitä.


Pyhämaan kärjen ja Rihtniemen kärjen välillä on kahdeksan km avointa taivalta. Mitätön tuuli tulee pohjoisesta, suoraan vasemmalta. Ylitys sujuu riskittä, mutta on aika puuduttava. Näemme vain yhden ison ro-ro-aluksen saapuvan kaukaa ulapalta ja menevän Raumalle. Rihtniemen kärki on erittäin matalaa. Kovalla tuulella olisi pysyttävä kaukana rantatyrskyistä. Ihmeeksemme sama ro-ro-alus tulee niemen takaa ulospäin.


Niemen jälkeen on pitkä oikoinen Rauman sataman suuntaan syväväylän viertä. Väylällä meidät sivuttaa sama iso ro-ro alus, Miranda. Käy kääntymässä sataman edustalla ja jyskyttää isoja aaltoja perässään vetäen pian vastaamme. Näemme saman laivan saapuvan sisään kolmannenkin kerran ennen kuin pääsemme sataman ohi pohjoisen puolelle. Mikä ihme operaatio heillä oli käynnissä? Jotakin koekäyttöä kenties. Aika massiivista puuhaa kajakista katsoen.


Löydämme Veli-Matin tunteman camping-alueen rannan. Hyvä maihinnousupaikka. Sitten Rauman omakotitalojen väliin harhailemaan kauppaa ja pitseriaa etsimään. Raumalaisetkin pitsat ovat melojan ihanneruokaa, ravitsevia ja rasvaisia. Ostamme kaupasta taas paljon ruokaa.


Veli-Matin olkapää on kipeytynyt. Syytä täytyy yrittää selvittää. Päätämme jäädä Raumalle täksi yöksi. Vuokraamme hyvän mökin camping-alueelta. Suihkuun, iltatoimet ja piipahdus ravintolan terassille.


Melontamatka Ränni - Rauma Porokarin camping 32,1 km

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti