lauantai 18. elokuuta 2012

Trooppisissa vesissä


Kuva, illalla leirissä


Lauantai 18.8. 2012, Luvia, nimetön saari Hyviluodon kärjessä, lounaispuolessa melkein kiinni.


Heti aamulla aurinkoinen, lämmin sää, myötäinen lenseä tuuli. Veli-Matti tutkailee mikä muutos melontatyylissä voisi vaikuttaa myönteisesti olkapään kuntoon. Melan vaihto on ainakin yksi mahdollinen vaikuttava asia. Joka tapauksessa meloimme rauhallista vauhtia. Hyvissä myötäaalloissa on kestettävä kiusaus "Kun kanootin pyrstö nousee peffan takana.ja edessä laineet on matalana meinaa ihan automaattisesti tempaista melasta, jotta saisi tämän surffiin." Nautiskelijakin jaksaa malttaa mielensä, ja matkantekomme näyttää ainakin tänään sujuvan.


Olkiluodon ydinvoimala onkin yllättävän lähellä Raumaa. Kolmosreaktori näkyy todellakin olevan työmaana, saapa nähdä mikä prosessi sen kanssa vielä käydään ennen luovutusta tilaajalle. Mutta kaksikin reaktoria tuottaa yllättävän paljon hukkalämpöä. Voimalan edustan hyvin matalalla lahdella veden roiskeet tuntuvat lämpöisiltä. Kun kättään roikottaen alkaa asiaa seurata huomaa lämpötilan vain nousevan. Tottuneena lasten pyllyjen pesijänä olisin voinut väittää, että hyvin kelpaa, on se lähes kädenlämpöistä. Lahden etelään aukeava reuna on kivikkoista. Jos se olisi hiekkaa, niin täällä olisi hyvä paikka trooppiselle uimarantaelämälle ainakin tällä säällä. Minkähänlainen eliöstö tuossa lahdessa viihtyy?


Maisemat ovat laakeita, saaret ja merenpohja ovat loivia ja kivisiä. Matalikot suosivat merimetsojen pesimistä. Ainakin suuria parvia pakenee meitä pujotellessamme kivikkoisten karien lomassa. Kulkijat väylien ulkopuolella lienevät harvinaisia ja oudoksuttavat monia lintuja. Väylillä kulkeviin veneisiin ne taitavat väkisinkin tottua.


Silokalliot ovat tainneet hävitä. Kallioita on vähän näkyvissä ja kiviaines on rikkonaista. Kun saaret yhä vain harvenevat ovat rantautumis- ja leiriytymispaikat nyt kiven takana. Löydämme kuitenkin ihan kelpo paikan. Tästä näkyy hyvin reilun kymmenen kilometrin päässä oleva Säpin saari, samoin Porin Tahkoluoto voimalaitoksineen, vaikka sinne on kolmisenkymmentä kilometriä. Melontasuunta on siis ainakin selvä.


Melontamatka Rauma Poroholma - Luvia Hyviluoto 35,5 km.


1 kommentti:

  1. Hienoa! Terveisiä kovasti lauantaisesta Skorvanista. Ja Sarilta virtuaalihalaus jollei muiltakin. Saaressa on yleisöryntäys, nyt jo 25 henkeä ja koko ajan ilmestyy uusia melojia.

    VastaaPoista